Po małej przerwie wracam do gotowania. Jestem bojowo nastawiona, bo w moim życiu nastąpiły niemałe zmiany, dlatego mam też dużo nowych pomysłów i chęci do pracy. Dziś coś naprawdę pysznego i szybkiego.
Składniki (dla 2-3 osób):
500g dowolnego makaronu (u mnie penne)
Paczka mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
2 puszki tuńczyka, jedna w kawałkach, druga rozdrobnionego
Łyżka masła
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Makaron gotujemy na półtwardo. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy szpinak. Smażymy go bez pokrywki, aby odparował z wody. Następnie przyprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy starty czosnek oraz łyżkę masła. Całość podsmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy tuńczyka, wcześniej odcedzając go z zalewy.
Odcedzony makaron wrzucamy do szpinaku i tuńczyka. Mieszamy dokładnie.
Smacznego!
Uwielbiam takie proste i szybkie dania :)
OdpowiedzUsuńPyszne , sprawdziłam osobiście :)
OdpowiedzUsuńMega przepis, polecam dodać troszkę prażonego łuskanego słonecznika :)
OdpowiedzUsuń