Jak to się mogło stać, że jeszcze nie zamieściłam przepisu na zupę pomidorową? Nie wiem, ale już nadrabiam zaległości. Moja zupa pomidorowa jest najlepsza na świecie, o tak właśnie! Żadne inne zupy pomidorowe nie smakują mi tak bardzo jak moja własna.
Składniki (dla 2-3 osób):
1 marchewka
Pół pora
2 puszki pomidorów w całości lub krojonych
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego lub bardzo gęstego przecieru
Pół litra wody
Oliwa z oliwek
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka
Dowolny dodatek, u mnie był to ryż, ale można zastąpić go makaronem lub lanymi kluskami
Wykonanie:
Marchew i pora obieramy i myjemy. Kroimy w mniejsze części. Podsmażamy na łyżce oliwy do momentu aż por się zeszkli. Solimy i pieprzymy odrobinę. Następnie dodajemy pomidory z puszki, wodę, liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy całość się już gotuje dodajemy koncentrat lub przecier oraz ryż. Stosuję zasadę, że 2 łyżki ryżu przypadają na talerz zupy, więc dodałam 4. Całość gotujemy do momentu ugotowania się ryżu, mieszając od czasu do czasu.
Na koniec zupę przyprawiamy ponownie solą, pieprzem i papryką słodką.
Podajemy koniecznie z posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Przepiękna zupka!!!!
OdpowiedzUsuń