sobota, 21 stycznia 2012

Tosty francuskie na słodko

Tak, zgadza się, to danie typowo śniadaniowe, ale gdy ma się na nie ochotę, to pora dnia nie ma znaczenia;). Te tosty oprócz tradycyjnych składników zawierają jeszcze dwa dodatkowe, dzięki którym, tosty smakują wyśmienicie ze słodkimi dodatkami np. jogurtem lub musem owocowym.

Składniki(na 1-2 sztuki):

1 jajko

Pół łyżeczki cynamonu

Garść cukru

¼ szklanki mleka

1-2 kromki chleba, najlepiej jasnego, może być czerstwy

Masło do smażenia

Wykonanie:

Jajko, cynamon, cukier i mleko łączymy ze sobą w niezbyt głębokim naczyniu np. głębokim talerzu. Wkładamy do naczynia chleb i pozwalamy mu wsiąknąć mieszankę(pamiętając o tym aby chleb obrócić). Masło rozpuszczamy na patelni, a kiedy się rozgrzeje kładziemy kromki i smażymy z każdej strony aż zbrązowieją.

Podajemy z jogurtem, musem owocowym lub bez dodatków.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. przypominają mi te słodkie kromki chleba z patelni, które kiedyś robiła babcia.. - kuszące ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax