sobota, 21 stycznia 2012

Estragonowy filet w wermucie

Danie jednocześnie delikatne, słodkawe i aromatyczne. Nie wymaga długiego przygotowania i nadaje się zarówno na obiad jak i kolację. Gdyby nie dodatek śmietany w sosie, byłoby to idealne danie dla odchudzających się;). Zapraszam do dalszej lektury.

Składniki (dla 2 osób):

2 pojedyncze filety z kurczaka

2-3 małe cebule, najlepiej te malutkie ze szczypiorkiem tzw. wiosenne

Pół szklanki białego wina typu wermut

Estragon suszony (może być też świeży)

Sól, pieprz

Opcjonalnie śmietana i mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie:

Na 2 godziny przed smażeniem (lub na całą noc) marynujemy filety. Najpierw dokładnie myjemy i odkrawamy niepotrzebne błonki, ponieważ filet będzie smażony w całości. Następnie lekko skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem i estragonem.

Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w krążki, solimy i pieprzymy. Gdy lekko się zeszkli dodajemy filety. Smażymy na średnim ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Gdy filety będą już delikatnie obsmażone całość doprawiamy jeszcze estragonem i pieprzem, zalewamy winem i dusimy do miękkości mięsa.

Gdy mięso będzie gotowe przekładamy je na talerz, a powstały sos zagęszczamy śmietaną z mąką. Mięso polewamy sosem.

Można podawać z fasolką szparagową lub innymi warzywnymi dodatkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax